Ağaköy Değerleri

Ağaköy Köyü, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir köydür, Bursa-Çanakkale yolu üzerinde; Biga’ya 9 km, Çanakkale’ye 80 km ve en yakın denize 20 km uzaklıkta bulunan bir muhacir köyüdür.

Ağaköy bir göçmen köyüdür. XVII. yy. başında Karesi (Balıkesir) yöresi Balya Kazâsı Arabacı, Değirmenci, Mancılık ve Deller Yörükleri padişah iskan fermanıyla Bulgaristan Razgrad Umurfakıh Köyü’ne (Umurköy) uç olarak yerleştirilmiştir. Demografik köken Kayı boyu Karakeçeli oymağına dayanmaktadır. 1293 (1877-1878) Plevne savaşı ardından Balkanlardan bu yöreye yoğun bir geri dönüş yaşanmıştır. Rus ve Bulgar soykırımından kaçan yüzbinlerce Müslü-man göç yolunda yaşlı ve çocuk cesedi bırakarak şimdiki yerlerine ulaşabilmiştir. İşte Hamidiye de bunlardan biridir ve köyün yerleşim tarihi 1295’tir (1879). Sultan II. Abdulhamid’ten gelen köyün adı 1943 yılında zorla Ağaköy olarak değiştirilmiştir. Ağaköylüler, Rumî 1293’te göç edildiği için benzerleri gibi doksanüç muhaciri olarak anılır. Umurfakıh’tan ilk olarak altmış hane konmuş, izleyen göç dal-gasıyla köyün nüfusu artmıştır. Hamidiye’ye ilk yerleşenlerin Eskicuma’ya bağlı Umurköy’den iki aile olduğu ardından Ayazlar, Gagova ve Gerenli’den gelenlerin de bulunduğu bildirilmiştir. Ayaz-lar’dan göçenlerin bir bölümü Bozöyük-Çokçapınar Köyü ve Bergama-Aziziye’ye konmuştur. Umurfakıh muhacirlerinin yarısı ise Balıkesir-Tatlıpınar Köyü’ne (Deliyusuflar) yerleşmiştir. Son sayıma göre Ağaköy’ün nüfusu 1800’dür.
Yazar: Osman KİBAR
BİLGİ: Koca İsmail (İsmail Gezen), Ağaköy-1982

Ekonomi

Ağaköy göçmen köyü olduğundan tarım arazisi fazla değildir. Bundan dolayı; ziraat ve hayvancılığın yanında, çeşitli zanaatkar ve esnafların varlığı ile sanayiciliğin gelişmesi köyün ekonomik düzenini ayakta tutmaktadır. Köyde tarım ziraat aletleri imalatı, süt sağım makinaları imalatı,elektrik ve su hortumu imalatı, otobüs karasörü, beton çerçeve imalathaneleri, marangozlar, mobilya fabrikası, gıda fabrikası, ayakkabı imalat atölyeleri, dokuma tezgahları (hasır, zembil örgüsü), değirmenler, internet kafeleri, öğrenci yurtları, pansiyonlar vardır. Ayrıca düğün salonu inşaatı bitirilmiş olup şu an kullanılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Türkiye’de lisesi olmadığı halde fakültesi olan ilk ve tek köydür.
ÇANAKKALE ON SEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİGA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Tarihi

Ağaköy, ilk kuruldugundan itibaren Hamidiye olarak gecmektedir ama Biga ilçesinde bulunan Hamdibey mahallesiyle karısan postalar yüzünden köyün ismi Ağaköy olarak değişmiştir

Coğrafya

Çanakkale iline 81 km, Biga ilçesine 9 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

Ekonomi

köyün ekonomisi geçim kaynakları; tarım(domates,biber,slajlık mısır),hayvancılık ve sanayi ye dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2014 – Ayhan FERAH

2009 – Beytullah SEZEN

2004 – Beytullah Akarçay

1999 – Mehmet YAVUZ

1994 – Muharrem SEZEN

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup Biga-Ağaköy arası bölünmüş yoldur. köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

http://www.agakoy.com

http://agakoy.googlepages.com

koyumuze-genisbakis

KAYNAK:  Engin GÜRSU’nun BİGA-Pegai kitabından alınmıştır.

Ağaköy Çanakkale Haritası


Daha Büyük Görüntüle

Ağaköy Köyü Çanakkale Biga Haritası

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM